zaterdag 21 november 2009

Een nasje

Een tijdlang dacht ik dat ik het niet nodig had. Een Nas. Voor de niet - techneuten onder ons; een harde schijf in het netwerk.
Nu had ik al jaren een schijf aan het net hangen, maar mijn Asus wl500g Deluxe, die het delen van die schijf mogelijk maakt, is niet zo snel. Het apparaat is snel genoeg voor internet toegang, maar wil je hem als echte fileserver benaderen, dan is het soms lang wachten. Helemaal als het apparaatje ingezet werd als download machientje. De Asus functioneert ook als logger server, die keurig statistiekjes maakt van onze zonnepaneeltjes, plaatjes van de webcam knipt en opslaat. En dat moet toch allemaal wel blijven functioneren.

Nu zat ik vandaag eens een stukje te lezen over de mogelijkheden van de NAS apparaten van tegenwoordig. Omdat hier een zelfde architectuur onder de motorkap schuilgaat, blijken deze apparaten hetzelfde (en meer!) te kunnen als mijn Asus router (die overigens nooit als router heeft gefunctioneerd). Met een processor van 1,2Ghz is echter veel meer mogelijk, zoals streaming video over het netwerk, downloaden zonder PC, etc.

Een ander voordeel dat ik zeker zal gebruiken, is de mogelijkheid om continu backups te maken van de diverse computers, de NAS staat toch aan. Daarnaast wordt dan de NAS zelf uiteraard ook weer gebackupped op een losse USB harddisk, wat prachtig te automatiseren is.

Mijn oog is gevallen op de QNAP TS-119. Een mooi vormgegeven apparaatje, verbruikt 5 tot 13 Watt. Daar komt dan waarschijnlijk een WD green disk van 1,5 TB in. Dan ben ik in elk geval weer eventjes klaar voor de toekomst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten